Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który dziś prezentuję, powstał spontanicznie i w oparciu o składniki, które urzekły mnie swoim kolorem, świeżością i delikatnością. Połączyłam bardzo chudą polędwicę wieprzową z charakterystycznymi w smaku ziarnami jałowca, ulubionymi przyprawami i odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Do tego zgrillowałam młodziutką kalarepkę i żółte kabaczki z odrobiną oliwy z oliwek i solą morską. Sprawdźcie sami, czy to są i Wasze letnie smaki.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Mięso opłukać, oczyścić z błonek, pokroić w grubą kostkę, doprawić, wrzucić kilka ziaren jałowca, zalać dwiema łyżkami oliwy, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej zrobić to albo dnia poprzedniego, albo rano).
Po tym czasie wrzucić do teflonowego rondla z podgrzaną lekko 1 łyżką oliwy, smażyć około 15 minut, mieszając.
Dodać wino i smażyć na wolnym ogniu aż wyparuje. dolać wodę, przykryć rondel i dusić do 5 - 7 minut. Doprawić do smaku, jeśli nie dość mocno zrobiliście to marynując je. Cukinię opłukać, pokroić w pół talarki, kalarepkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać na patelni grillowej odrobinę oliwy i najpierw usmażyć chipsy z kalarepy, a potem cukinię. Całość serwować z macą lub ulubioną kaszą. Smacznego.