Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kąski kurczaka w sosie porowym"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 376
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14756
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 358
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 376
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14756
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 358
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 4 zł
Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój mięso w paseczki. Przygotuj marynatę z 2-3 łyżek oleju, szczypty suszonego tymianku, musztardy oraz miodu. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.
Pokrojonego w paseczki kurczaka zalej marynatą, starannie przemieszaj. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na około 30 minut. W tym czasie przygotuj sos.
Por oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą i osusz, a następnie pokrój ukośnie w grubsze plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć kawałki pora.
Smaż 2-3 min, cały czas mieszając, aby por się nie zarumienił. Wlej kremówkę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Duś pod przykryciem ok. 8 minut. Pod koniec dodaj połówki winogron. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, usmaż paski kurczaka. Podawaj z sosem porowym. Posyp siekaną natką.Źródło: Świat kobiety