Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kartoflanka z boczkiem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 212
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 212
Składniki
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek. Smaż, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek rumienić.
Na tłuszcz wrzuć ziemniaki i cebulę, przesmaż. Zalej bulionem. Gotuj ok. 25 min. Marchewki, pół selera i por opłucz, drobno posiekaj. Dodaj do zupy. Gotuj ok. 20 minut.
Odmierz z garnka 2 łyżki wazowe gęstej zupy (bez boczku). Zmiksuj na purée i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj pokrojone w plasterki parówki. Całość zagotuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Posyp natką.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 2,20 zł.
Do typowo polskiej zupy z ziemniaków najlepiej pasują zioła i przyprawy używane w naszej kuchni od lat: liść laurowy, pieprz, natka i majeranek. Z gotowanymi w bulionie ziemniakami komponują się też cebula, boczek, parówki, kiełbasa, kwaśna śmietana i zaostrzająca smak musztarda.Źródło: Świat kobiety