Kartoflak po mazursku.

Kartoflak po mazursku.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Kartoflak po mazursku z kiełbasą i wędzonym boczkiem.

Składniki

  • ziemniaki 5 szt. (duże)
  • jajka 2 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • boczek wędzony 15 dag
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • sól 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 30 marca
Niesamowicie pyszne danie!
Składniki
  • ziemniaki 5 szt. (duże)
  • jajka 2 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • boczek wędzony 15 dag
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • sól 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka
Składniki