Kartoflak.

Kartoflak.
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Kartoflak, czyli babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem.

Składniki

  • ziemniaki 5 szt. (duże)
  • jajka 3 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • boczek wędzony 15 dag
  • Przyprawy:
  • sól 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy.

  2. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną, wierzch obkładamy plasterkami boczku i wkładamy do piekarnika.

  3. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

  4. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 22 sierpnia 2019
Uwielbiam babki ziemniaczane!
babciaaneczka 22 sierpnia 2019
To jest to, ponadczasowe... pozdrawiam
fafiatko 23 sierpnia 2019
Najlepsza!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki 5 szt. (duże)
  • jajka 3 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • boczek wędzony 15 dag
  • Przyprawy:
  • sól 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka
Składniki