Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kartofelki z kiełbasą i żółtym serem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Ziemniaki obierz, małe pozostaw w całości, większe sztuki potnij na połówki albo w grubą kostkę. Włóż do garnka, zalej posoloną wodą.
Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Miękkie ziemniaki odcedź, odłóż do wystudzenia.
Kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj plasterki kiełbasy. Smaż dalej, aż ładnie się zrumienią. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu lekko podsmaż ziemniaki.
Sałatę umyj, listki osusz, porwij na mniejsze kawałki. Przykryj nimi spód dużej salaterki. Włóż do niej ziemniaki oraz kiełbasę. Oprósz solą i pieprzem. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Posyp nim w salaterce.
Smakowitym urozmaiceniem tak przygotowanej sałatki będzie szybki ostry sos: wymieszaj po 1/2 szklanki majonezu i ostrego keczupu. Dołóż drobniutko posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Na koniec przypraw do smaku solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem.Źródło: Tina