Kartacze z mięsem i prażoną cebulką

Kartacze z  mięsem i prażoną cebulką
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Bilcia
Tradycyjne danie według przepisu mojej rodziny

Składniki

  • 1 kg ziemniaków gotowanych
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 2 średnie cebule
  • pól kilo mięsa gotowanego - może być z poprzedniego dnia albo z rosołu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek , kurkuma do smaku
  • olej
  • mąka pszenna i ziemniaczana
  • jajko

Przygotowanie

  1. Na początek należy uprażyć cebulkę. Praży się dość długo i może być podana nawet na zimno. Cebulkę pokroiłam w kostkę , wrzuciłam na patelnię i wlałam olej - tyle, żeby przykryć cebulę. Włączyłam średni ogień i zostawiam do uprażenia. Nawet za dużo mieszać nie trzeba - co jakiś czas zwróćcie uwagę, czy są pęcherzyki powietrza na cebulce i jaki ona ma kolor. Jeśli pęcherzyki są, znaczy jeszcze trzeba prażyć. Cebula będzie gotowa jak nabierze pięknego, brązowego koloru i będzie chrupka w smaku.
    Mięso do farszu trzeba zemleć- jak do pasztetu, następnie dodałam jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz , kurkumę , majeranek i sprasowany czosnek. Farsz powinien być nadmiernie słony, mieć odrobinę za dużo pieprzu i czosnku. Uwierzcie - po ugotowaniu kartaczy smak się zbilansuje. Jeśli będzie za mało przypraw może być za mdło.
    Ziemniaki ugotowane przecisnęłam przez praskę a surowe starłam jak na placki ziemniaczane - na tarce o drobnych oczkach. Surowe ziemniaki u mnie w domu nakłada się na czystą ściereczkę i wyciska sok. Sok wyciskamy do miski bo na dnie odłoży się drogocenna skrobia. Dlatego tak ważne jest aby ziemniaki miały jej dużo a mało wody. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi. Trzeba to zrobić w miarę szybko , żeby te surowe nie ściemniały. Dodajemy obie mąki- ilość zależy od tego ile w ziemniakach jest wody. Czy dobrze odcedziliście te gotowane i jakie były te surowe. Dodajemy też najpierw skrobię , która osadziła się na dnie soku z odciśniętych surowych ziemniaków. Mąki dodajemy po łyżce pszennej i ziemniaczanej. Wyrabiacie ciasto i patrzycie ile jeszcze tej mąki potrzeba. Teraz możecie zrobić test ciasta- to pomysł pana Okrasy, z którego korzystam. Kuleczkę ciasta wrzucamy do osolonego wrzątku i kiedy wypłynie, upłyną jakieś 3 minuty próbujecie. Jeśli jest dobre to znaczy, że ciasto również i nie będzie problemów z kartaczami ;)
    Z ciasta najlepiej uformować duży wałek i odkrajać plastry. Taki plaster kładziecie sobie na dłoń i rozgniatacie na całą szerokość i długość dłoni. Na środek kładziecie farsz i zalepiacie. Potem delikatnie formujecie roladę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do dłoni wystarczy zmoczyć dłoń w zimnej wodzie. Odkładacie roladkę na oprószoną mąką deskę lub stolnicę. Wrzucamy kartacze do osolonego wrzątku - ja jeszcze do wody wrzucam majeranek. Gotujemy jakieś 3-5 minut od wypłynięcia. Dokładnie tyle ile potrzebowaliście na swoją kuleczkę próbną ;) Podaje się polane olejem z prażonej cebulki oraz posypuje cebulką.
    Nie przejmujcie się, jak Wam nie wyjdzie dużo - dwa kartacze starczają na bardzo głodną osobę bo to dość syte danie ;)

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 30 października 2018
Pycha, można się najeść.:)
Składniki
  • 1 kg ziemniaków gotowanych
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 2 średnie cebule
  • pól kilo mięsa gotowanego - może być z poprzedniego dnia albo z rosołu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek , kurkuma do smaku
  • olej
  • mąka pszenna i ziemniaczana
  • jajko
Składniki