Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: POMPOLINA
pyszne kluchy, można je podawać z sosem lub polane skwareczkami.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane, 1 porcja
  • ziemniaki surowe, 1 porcja
  • maka ziemniaczana, 1/4 porcji
  • jajko, 1 sztuka
  • cebula, 1 sztuka
  • mięso ugotowane (najlepiej użyć takiego które zostanie nam z rosołu)
  • oliwa, 3 łyżki
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie

  1. mięso zmielić, cebulke pokroić w kosteczke i zrumienić na oliwie. Dodac cebule do mięsa, przyprawic solą, pieprzem, majerankiem.

  2. ziemniaki surowe zetrzec na tarce, odsączyć wodę.

  3. ziemniaki gotowane przepuścic przez praskę.

  4. z ziemniaków surowych, gotowanych, mąki i jajka wyrobić ciasto.

  5. z ciasta formujemy podłużne kartacze, napełniamy miesem, dobrze sklejamy i gotujemy w osolonej wrzacej wodzie.

  6. podajemy z sosem lub skwareczkami.

  7. SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (9)

taura 10 września 2011
mniam!
mariajab 10 września 2011
co oznacza jedna porcja ile czego podaj dokładnie
irma 10 września 2011
Pyszne danie, robię takie, tylko nie dodaje surowych ziemniaków.5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki ugotowane, 1 porcja
  • ziemniaki surowe, 1 porcja
  • maka ziemniaczana, 1/4 porcji
  • jajko, 1 sztuka
  • cebula, 1 sztuka
  • mięso ugotowane (najlepiej użyć takiego które zostanie nam z rosołu)
  • oliwa, 3 łyżki
  • przyprawy do smaku
Składniki