Kartacze okraszone skwarkami z cebulką.

Kartacze okraszone skwarkami z cebulką.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Kartacze, to kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane gotowanym mięsem, zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

  2. 3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostały kilogram ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.

  3. Gotowane mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.

  4. Formujemy kartacze.

  5. Stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia kartaczy do góry.

  6. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

  7. Smaczne są również na drugi dzień, podsmażone.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (11)

babeczka35 04 września 2018
Pyszny obiadek :)
bryssska 04 września 2018
Takie to bym mogła jeść bez końca ;-D
SlodkoSlodka83 04 września 2018
Najlepsze :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki