Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To świetne połączenie tradycyjnych, polskich smaków, ponieważ karp jest tłusty i słodki, sałatka zaś delikatnie kwaśna.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 68
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 68
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Sałatka: Do miski wrzucamy różne, ulubione sałaty, Grejpfruta obieramy ze skórki, wycinamy filety (czyli kawałki owoca, bez białych błonek). Filety z grejpfruta dodajemy do sałaty, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajmy łyżkę miodu, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Filety z karpia kroimy na pół, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy na patelnię olej do smażenia i dodajemy 1/2 łyżeczki masła. Gdy olej z masłem się rozgrzeją, układamy na patelni karpia. Smażymy z obu stron na złoto. Gdy karp będzie już usmażony, przekładamy go delikatnie do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni dosłownie na kika minut - na czas wyłożenia dania na talerze - żeby utrzymał temperaturę.
W tym samym czasie, w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki - będą pyszne zarowno te obrane, jak i te gotowane w mundurkach.
Na talerzu układamy kawałki karpia, obok sałatkę i ziemniaki.
Smacznego :)