Karp w sosie słodko-kwaśnym

Przepis dnia 2018-02-09
Karp w sosie słodko-kwaśnym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Karp na chiński sposób

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 200 g imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • olej
  • Sos : 2 paryki chili
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g imbiru
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 175 ml bulionu
  • półtora łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól

Przygotowanie

  1. Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby.

    Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie
    oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką kukurydzianą, zagotowałem. Sos doprawiłem solą i pieprzem oraz przyprawą chińską 5 smaków.

  2. Karpia oprószyłem mąką kukurydzianą, zanurzyłem w zmiksowanym cieście, smażyłem na oleju po 8 minut z każdej strony. Podałem na ogrzanym talerzu z ryżem , polałem goracym sosem.

Komentarze do przepisu (14)

fafiatko 03 lutego 2018
smakowita ryba! powiadomienia nie dzialaja :( nie wiem co kto dodal
Docherro 03 lutego 2018
Pysznie podany,musi być wspaniały w smaku:)
rosynka 03 lutego 2018
Pysznosci! To cos dla mnie - moge jesc ryby codziennie i nie trzeba miesa.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg karpia
  • 200 g imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • olej
  • Sos : 2 paryki chili
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g imbiru
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 175 ml bulionu
  • półtora łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól
Składniki