Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp w sosie śliwkowym"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 176
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 176
Składniki
Tuszkę karpia dokładnie myję, osuszam i kroję na równe dzwonka. Skrapiam je 2/3 soku z cytryny, lekko wcieram go w rybę i odstawiam na 30 minut.
Śliwki myję, rozcinam i wyjmuję pestki. Trochę owoców odkładam do dekoracji, resztę miksuję na gładki mus. Mieszam go z winem. Sos przyprawiam do smaku cynamonem, goździkami, imbirem, solą oraz cukrem i pozostałym sokiem z cytryny.
Karpia oprószam mąką. Dzwonka wkładam na patelnię z mocno rozgrzaną oliwą. Smażę na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony.
Przekładam do żaroodpornego naczynia. Polewam sosem śliwkowym. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego od temperatury 180°C. Zapiekam 15 minut. Gotowe danie dekoruję odłożonymi śliwkami.
<strong>Agata Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj