Karp w galarecie

Karp w galarecie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Jest to moje ulubione danie Wigilijne

Składniki

  • Karp 1,5 kg
  • warzywa bulionowe: por, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek
  • przyprawy: ziele ang, liść laur, sól, pieprz, skórka z cytryny
  • suszone grzyby 2-3 szt
  • zielenina: pietruszka, koperek, lubczyk
  • do dekoracji, groszek, cytryna, opcjonalnie kukurydza
  • Żelatyna 3 łyżeczki na kazde pół litra wywaru

Przygotowanie

  1. Niestety nie miałam większej formy na galaretę i musiałam łeb ryby umieścić obok.

    Ugotowałam warzywa w dwóch litrach wody, razem z zieleniną, i przyprawami i otartą skórką cytryny. Bulion dobrze dosoliłam ryba wchłonie sól.

    Rybę wypatroszyłam, oskrobałam i wyszorowałam skórę, trzeba wyjąć oczy- żeby bulion nie był gorzki. Uwaga też na żółć, jeśli się wyleje, to lepiej odciąć kawałek ryby, z którym się stykała.

    Rybę włożyłam do bulionu i na bardzo małym ogniu gotowałam ją 30- 35 minut.

    Rybę przełożyłam do półmiska, udekorowałam groszkiem, cytryną, kukurydzą i plastrami ugotowanej marchwi.

    Bulion przecedziłam i rozpuściłam w nim żelatynę- 3 łyżeczki na każde pół litra bulionu. A teraz rybę trzeba zalać i poczekać aż stężeje. Nadmiar bulionu można zamrozić i wykorzystać później.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (37)

kucharka-amatorka 17 grudnia 2018
Przygotowania świąteczne, jak widzę, idą pełną parą.
Docherro 17 grudnia 2018
Pyszny karpik,uwielbiam w galarecie...do świąt go spałaszujesz:):) zresztą i tak by się nie utrzymał:)
Nevermore 17 grudnia 2018
U mnie trochę odchodzi się od karpia, z wyjątkiem tych kotlecików :) Różnych sklepy i markety, to sprawiły i... Czytaj całość »
U mnie trochę odchodzi się od karpia, z wyjątkiem tych kotlecików :) Różnych sklepy i markety, to sprawiły i wolę już gotową do przyrządzenia rybę kupić :)
Dawniej, to nie było świąt bez karpia pod różnymi postaciami i ten w galarecie był super :) Teraz inne ryby goszczą na stole :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Karp 1,5 kg
  • warzywa bulionowe: por, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek
  • przyprawy: ziele ang, liść laur, sól, pieprz, skórka z cytryny
  • suszone grzyby 2-3 szt
  • zielenina: pietruszka, koperek, lubczyk
  • do dekoracji, groszek, cytryna, opcjonalnie kukurydza
  • Żelatyna 3 łyżeczki na kazde pół litra wywaru
Składniki