Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp po żydowsku"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Cebule kroimy, zalewamy 2,5 l wody, solimy, dodajemy 3 łyżki cukru i gotujemy.
Podczas gotowania wrzucamy głowy i ogony karpi, gotujemy je do miękkości.
Ogony i głowy wyjmujemy z wywaru, do garnka wrzucamy ryby podzielone na dzwonka.
Gotujemy ok. 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Studzimy, przekładamy do półmisków (z karpi możemy wtedy wyjąć największe ości).
Wywar przelewamy przez sito do drugiego naczynia, cebule przecieramy. Wrzucamy namoczone rodzynki oraz migdały, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wywaru, doprawiamy pieprzem. Dzwonka zalewamy, studzimy. Podajemy, gdy galareta stężeje.
Czas przygotowania: 50 minut 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień