Karp pieczony z ziołami i musztardą

Karp pieczony z ziołami i musztardą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
W moim domu jadamy karpia nie tylko w Wigilię. Najczęściej pieczemy do w całości - w wersji z musztardą i ziołami jest przepyszny!

Składniki

  • Karp - 1 - wypatroszony, bez łusek i głowy
  • Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sok z cytyny - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka (u mnie truflowa, ale może być dowolna ostra)
  • Zioła:
  • Świeże gałązki ziół - tymianku i rozmarynu

Przygotowanie

  1. Składniki na marynatę mieszamy.

    Sprawionego i oczyszczonego karpia nacinamy u góry - głęboko, do samych ości. Nacieramy do marynatą i obkładamy ziołami (zarówno w środku jak i na zewnątrz).

    Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
    Jeśli karp waży powyżej 1 kg trzeba potrzymać do co najmniej 50 minut.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 01 czerwca
Swietna marynata, dzieki za ciekawy pomysl na karpia.
szybki68 wczoraj, o 20:41
Przepis na czasie , musztarda potaniała !
Składniki
  • Karp - 1 - wypatroszony, bez łusek i głowy
  • Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sok z cytyny - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka (u mnie truflowa, ale może być dowolna ostra)
  • Zioła:
  • Świeże gałązki ziół - tymianku i rozmarynu
Składniki