Karp pieczony w porze i selerze naciowym.

Karp pieczony w porze i selerze naciowym.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Polecam na kolację wigilijną tak przygotowanego karpia.Delikatne mięso ryby idealnie współgra z porem i selerem.Danie jednogarnkowe szybkie do przygotowania .

Składniki

  • 4 kawałki karpia
  • duży por biała część
  • 2 łodygi selera naciowego,pęczek koperku
  • 1/4 kostki masła,sól ,pieprz cytrynowy
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Na spód naczynia żaroodpornego dać cieńkie paski masła,na masło część pokrojonego pora ,selera naciowego oraz koperek.
    Na wierzch położyć kawałki karpia ,skropić go sokiem z cytryny ,posolić i posypać pieprzem cytrynowym.
    Dać pozostałą część pora,selera i koperku.
    Ułożyć kilka pasków masła.

  2. Naczynie przykryć i dać do nagrzanego piekarnika do 180st.Piec 15 min.Po tym czasie zdjąc folię lub pokrywę i zapiec jeszcze 10min.

  3. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (17)

Nevermore 29 listopada 2021
Przy takich Twoich przepisach, to ja do końca roku nie dociągnę ;)
Rybka zawsze pyszna, no może poza Fugu ;p
Wanessa 30 listopada 2021
Świetny przepis na pyszną rybkę
fafiatko 01 grudnia 2021
Dzieki za rewelacyjny pomysl na delikatnego karpia. w tym roku chcialam zrobic pieczonego i ten przepis idealnie... Czytaj całość »
Dzieki za rewelacyjny pomysl na delikatnego karpia. w tym roku chcialam zrobic pieczonego i ten przepis idealnie trafil w moj gust!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 kawałki karpia
  • duży por biała część
  • 2 łodygi selera naciowego,pęczek koperku
  • 1/4 kostki masła,sól ,pieprz cytrynowy
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki