Karp pieczony w azjatyckim sosie

Karp pieczony w azjatyckim sosie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Karp jest częstym gościem na moim stole. Staram się za każdym razem podawać go w inny sposób. Tym razem w słodko-ostrym, sezamowym sosie.

Składniki

  • Karp - 1 nieduży, sprawiony
  • Sos:
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • sos ostrygowy - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • chilli (grys lub mielone) - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka
  • Do posypania - świeży szczypiorek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na sos mieszamy. Karpia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.
    Wkładamy karpia do naczynia żaroodpornego. Nacieramy sosem z obu stron i we wnętrzu, polewamy resztą sosu.

    Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach przez 40 minut. Jeśli macie dużego karpia powinien piec się przez godzinę. Rybę podajemy polaną sosem i posypaną szczypiorkiem.
    Gorąco polecam, smakuje wyśmienicie.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 08 lipca
Wyglada idealnie, już sobie wyobrażam to soczyste i aromatyczne miasko!
Składniki
  • Karp - 1 nieduży, sprawiony
  • Sos:
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • sos ostrygowy - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • chilli (grys lub mielone) - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka
  • Do posypania - świeży szczypiorek
Składniki