Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą

Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mechanik79
Sezon grillowy powoli dobiega końca więc karkówka wraca z powrotem do kuchni. Co powiecie na pomysł aby zapiec ją z kiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu.

Składniki

  • 4 plastry karkówki (grubości ok 1 cm)
  • 0,6 kg kiszonej kapusty
  • 200 gr pieczarek
  • 200 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz, chilli
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • masło
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Plastry karkówki rozklepujemy i doprawiamy każdy plaster przyprawami z odrobiną oliwy i odstawiamy na ok 30 minut. W między czasie oczyszczamy pieczarki, szatkujemy je i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną mocząc i cedząc pozbawiamy nadmiaru kwaśności (wedle uznania) szatkujemy na drobniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek i uzupełniamy poziom wody do poziomu kapusty w garnku dodając listki, ziele i pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty.
    Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia żaroodpornego a na niej podsmażoną na maśle (tak tylko aby zamknąć pory mięsa) kawałki karkówki. Całość nakrywam resztą kapusty i polewam wszystko śmietaną kremówką. Zapiekam ok 40 minut w 190oC.

Składniki
  • 4 plastry karkówki (grubości ok 1 cm)
  • 0,6 kg kiszonej kapusty
  • 200 gr pieczarek
  • 200 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz, chilli
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • masło
  • olej rzepakowy
Składniki