Karkówka zapiekana pod pierzynką z cebuli i pieczarek

Karkówka zapiekana pod pierzynką z cebuli i pieczarek
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jejkuchnia
Kruche mięso karkówki zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym.

Składniki

  • 70-80 dag karkówki
  • 60 dag pieczarek
  • 3 duże cebule
  • mąka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 3/4 posiekanego pęczka szczypiorku
  • MARYNATA: 2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorem
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 papryczki chili peperoncini
  • po łyżeczce soli, oregano, bazylii i czosnku staropolskiego
  • SOS: 500 g przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • 120 ml wody

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam na noc do lodówki.

  2. Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plasterki.
    Mięso obtaczam w mące, podsmażam na łyżce oleju, układam na dnie brytfanki do pieczenia.

  3. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam drugą łyżkę oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso.
    Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli.
    Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso.

  4. Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem i piekę 90 minut w 200 stopniach (pod przykryciem, może to być folia aluminiowa).

Składniki
  • 70-80 dag karkówki
  • 60 dag pieczarek
  • 3 duże cebule
  • mąka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 3/4 posiekanego pęczka szczypiorku
  • MARYNATA: 2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorem
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 papryczki chili peperoncini
  • po łyżeczce soli, oregano, bazylii i czosnku staropolskiego
  • SOS: 500 g przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • 120 ml wody
Składniki