Karkówka z żurawiną i jabłkami

Karkówka z żurawiną i jabłkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: irma
Bardzo soczyste i kruchutkie mięso w żurawinowo-jabłkowym sosie , to wyborna propozycja na świąteczny obiad i nie tylko...

Składniki

  • 4 duże plastry karkówki po 1,5 cm grubości
  • 0,5 kg , jabłek
  • szklanka żurawiny
  • 2 cebule
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła,olej

Przygotowanie

  1. Plastry karku posolić i posypać pieprzem.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłka ze skórką pokroić w cząstki i usunąć gniazda nasienne, a żurawinę opłukać.

  2. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor.

  3. Na dnie naczynia żaroodpornego poukładać równomiernie kawałki masła i przełożyć do niego podsmażone mięso.
    Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka, podsmażyć , dodać żurawinę, posypać solą, pieprzem i majerankiem.
    Tak przygotowaną mieszanką obłożyć karkówkę.

  4. Karkówkę piec przez 30 minut w 200st.C , a następnie zmniejszyć temperaturę do 185st.C i piec jeszcze 20 minut.
    Życzę SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (6)

Futka 29 grudnia 2015
Doskonała i bardzo smakowita karkówka :)
renka 29 grudnia 2015
No KOCHANA zaserwowałaś danie "niemalże"-królewskie :)
BEATA1978 29 grudnia 2015
Uwielbiam takie połączenia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 duże plastry karkówki po 1,5 cm grubości
  • 0,5 kg , jabłek
  • szklanka żurawiny
  • 2 cebule
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła,olej
Składniki