Karkówka z warzywami po cygańsku

Przepis dnia 2021-12-13
Karkówka z warzywami po cygańsku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy będą zachwyceni.

Składniki

  • 1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej
  • 40 dag świeżych pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 cebule
  • 1 cebula czerwona
  • Sól morska do posypania
  • Przyprawa do wieprzowiny do smaku
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • 2-3 łyżki oleju do obsmażenia
  • Sos pomidorowy:
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki ketchupu pikantnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Pęczek natki pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

    Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie.

    Cebulę białą i czerwoną obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na mięsie, paprykę umyć pokroić w cienkie paski, pieczarki na połówki , ułożyć wszystko na cebuli .

  2. Sos:
    Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w rondelku, doprawić do smaku cukrem, octem winnym oraz papryką słodką, ostrą i solą, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, całość wmieszać do uzyskania jednolitego sosu, polać równomiernie warzywa.

    Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, piec 1,5-2 godziny w 200*c na grzaniu góra dół. W trakcie pieczenia, lekko przemieszać.

    Podawać z gotowanymi ziemniakami posypane natką pietruszki.

    Smacznego J

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 30 listopada 2021
Fajne żarełko, pycha :)
KulinarnaChwila 01 grudnia 2021
Pyszotka ;)
Składniki
  • 1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej
  • 40 dag świeżych pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 cebule
  • 1 cebula czerwona
  • Sól morska do posypania
  • Przyprawa do wieprzowiny do smaku
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • 2-3 łyżki oleju do obsmażenia
  • Sos pomidorowy:
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki ketchupu pikantnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Pęczek natki pietruszki do posypania
Składniki