Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z piekarnika z dodatkiem pieczarek i cebuli to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i delikatne dzięki długiemu czasowi zapiekania. Tymianek, rozmaryn i liście laurowe dodają nuty ziołowości i wyrazistości.
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3543
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14887
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3543
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14887
Składniki
Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Mięso pokrój na kotlety i delikatnie rozbij na grubość ok. 1,5 cm. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni z możliwością zapiekania rozgrzej oliwę. Obsmaż kotlety z każdej strony i odłóż na bok, by mięso odpoczęło.
Na tę samą patelnię włóż grzyby, cebulę i masło. Smaż do miękkości przez ok. 5 minut, a następnie dodaj z powrotem mięso. W osobnej misce wymieszaj ze sobą bulion wołowy, tymianek i sos Worcestershire. Wlej całość na patelnię. Dodaj gałązki rozmarynu i listki laurowe.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. Celsjusza. Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i zapiekaj przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i odłóż na bok. W miseczce wymieszaj wodę ze skrobią i dodaj do sosu na patelni. Wymieszaj. Karkówkę włóż z powrotem. Karkówkę z piekarnika podawaj na ciepło, z dodatkiem skrobiowym i ulubioną surówką.