Karkówka z pieczarkami w ketchupie

Karkówka z pieczarkami w ketchupie
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Karkówka z pieczarkami w ketchupie to przepis, który idealnie sprawdza się nie tylko na rodzinny obiad, ale i na różne większe lub mniejsze przyjęcia. Jest to idealna propozycja dla zabieganych osób, doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny a także gorącą kolację.

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 1 l pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy w plastry a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Pokrojoną karkówkę oprószamy solą, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi z obu stron, po czym odstawiamy  na godzinę do lodówki.

  2. Obraną cebulę kroimy w piórka. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Plastry mięsa wyciągamy z lodówki, następnie połowę kawałków karkówki przekładamy do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem, układając jeden obok drugiego. Na karkówce umieszczamy pokrojoną cebulę a na warstwie cebuli układamy pokrojone pieczarki.
    Warstwę pieczarek polewamy połową ketchupu. Na ketchupie układamy pozostałe mięso i polewamy drugą częścią ketchupu, wierzch starannie rozprowadzamy łyżką.
    Tak przygotowana karkówkę pieczemy około 90 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C.

Komentarze do przepisu (1)

Insignificant 04 maja
Uhh, moim rodzicom na pewno spodoba się ten przepis! Zapisuję i pozdrawiam!
Składniki
  • 1,5 kg karkówki
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 1 l pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki