Karkówka z maślakami

Karkówka z maślakami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Sezon grzybowy w pełni więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa:) W moich okolicach przeważają maślaki - przygotowuję je w zalewach lub zamrażam. Wykorzystuję je również na bieżąco - tak jak w przepisie na karkówkę z maślakami. Potrawa ta pysznie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Składniki

  • karkówka 1 kg
  • maślaki ok. 70 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • bulion z kostki rosołowej 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej
  • kasza pęczak

Przygotowanie

  1. Maślaki dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy /często mieszając/ do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę. Oprószamy solą,pieprzą i mieloną papryką. Obsmażamy na rumiano.
    Jeśli potrawę przygotujemy na płaskiej patelni to jej zawartość przekładamy do rondla.
    Do mięsa wlewamy gorący bulion z rozmieszanym koncentratem pomidorowym. Mieszamy i powoli gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy odsączone maślaki, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości.
    Płyn powinien odparować i zgęstnieć tworząc pyszny sos.W razie potrzeby możemy dolać bulionu lub zagęścić sos odrobiną mąki.
    Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Komentarze do przepisu (6)

KORAL 03 października
Dobre mięsko, smaczne grzybki :)
fafiatko 04 października
Wyglada bardzo pysznie i aromatycznie!!!
Docherro 05 października
przerpyszna propozycja:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • karkówka 1 kg
  • maślaki ok. 70 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • bulion z kostki rosołowej 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej
  • kasza pęczak
Składniki