Karkówka z korzenną nutą pieczona w soli

Karkówka z korzenną nutą pieczona w soli
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Bardzo smaczne jest takie mięso, soczyste, pachnące. Doskonale pasuje na rodzinny obiad. Zapach korzennej przyprawy, to zapach Świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko.

Składniki

  • ok. 1,2 kg karkówki
  • łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • sól himalajska różowa ( może być zwykła ) ok 1 kg

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Natrzeć mieszanką słodkiej papryki czerwonej, przyprawy korzennej i czosnku. Pozostawić w lodówce na 15 min.
    Na dno naczynia żaroodpornego nasypać warstwę soli grubości ok 1,5 cm. Ładnie ułożyć mięso w naczyniu i obsypać grubo solą. Przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5 godz. Mięso wyjąć z naczynia usuwając skorupkę soli. Sól sama odpada. ( Ja zostawiłam dla celów pokazowych)
    Mięso doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno.
    Smacznego.

Składniki
  • ok. 1,2 kg karkówki
  • łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • sól himalajska różowa ( może być zwykła ) ok 1 kg
Składniki