Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 8 części, zalewamy zimną wodą, brokuł myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki, cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek drobno siekamy bądź miksujemy z olejem.
Karkówkę należy przepłukać.
Zabieramy się za zrobienie marynaty.
Do większej miski wlewamy olej z czosnkiem, wrzucamy majeranek i paprykę, solimy i pieprzymy, całość mieszamy, następnie wrzucamy 4 równe kotlety z karkówki i dokładnie nacieramy marynatą, dorzucamy jeszcze cebulę i przekładamy nią karkówkę, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
Następnie mocno rozgrzewamy grilla z brytfanką, jeśli chodzi o wypad plenerowy, a w domu rozgrzewamy mocno dużą patelnię i wrzucamy karkówkę z cebulą podsmażamy z 2 stron po 2-3 minuty, dolewamy 150 ml. wody i przykrywamy pokrywką, dusimy ok 20 minut i dorzucamy ziemniaki, można delikatnie posolić, dusimy kolejne 20-30 minut i dorzucamy brokuł, zmniejszamy jeszcze bardziej gaz i dusimy kolejne 15 minut i danie jednogarnkowe mamy gotowa.
Na sam koniec można dosolić jeśli jest to konieczne :-)
Gotowe !!!
Zapraszam na film z wyjazdu plenerowego :-)
https://youtu.be/sggeTHCffe4