Karkówka z grilla

Karkówka z grilla
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Soczysta, aromatyczna i miękka karkówka z grilla to znakomita propozycja na letni obiad lub kolację w plenerze. Podana z ulubioną sałatką i bagietką smakuje wyjątkowo smacznie, będzie prawdziwym rarytasem dla miłośników dań z rusztu.

Składniki

  • 6 plastrów karkówki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta curry
  • czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Plastry karkówki delikatnie rozbijamy pięścią.
    Do miski wlewamy olej oraz sos sojowy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostrą i słodką paprykę, curry i czarny pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy.
    Kawałki mięsa zanurzamy w marynacie a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  2. Tak przygotowane mięso grillujemy na ruszcie z obu stron po 5 - 8 minut, od czasu do czasu smarujemy marynatą.

Składniki
  • 6 plastrów karkówki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta curry
  • czarny pieprz
Składniki