Karkówka z cebulą i pieczarkami

Karkówka z cebulą i pieczarkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Danie, które robię od lat i które uwielbiają moi goście. Wspaniale smakuje podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

Przygotowanie

  1. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 200ºC.

  2. Przygotować płaskie naczynie żaroodporne (u mnie płyta żaroodporna dołączona do piekarnika).

  3. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 cm. Lekko rozklepać.

  4. W miseczce wymieszać keczup pikantny z keczupem łagodnym.

  5. Kotlety z karkówki posmarować z obu stron mieszanką keczupu łagodnego i pikantnego, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

  6. Mięso wstawić do piekarnika. Piec 30 minut z jednej strony. Obrócić i piec kolejne 30 minut.

  7. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki lub plasterki.

  8. Na podpieczonym mięsie ułożyć plasterki cebuli i pokrojone pieczarki. Piec 10 minut. Po tym czasie przemieszać mięso, pieczarki i cebulę. Całość piec do czasu, aż mięso będzie miękkie. Najczęściej 30-40 minut.

Składniki
Składniki