Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka z boczkiem i papryką"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 65
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 189
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 104
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 65
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 189
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 104
Składniki
Mięso umyj, osusz, przekrój tak, aby powstał duży płat. lekko rozbij tłuczkiem, aby nie uszkodzić mięsa. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, majerankiem. Owiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Kiszone ogórki osącz z soku i także drobno pokrój. Wymieszaj przygotowane , wsyp bułkę tartę, jeszcze raz wymieszaj.
Rozłóż płat mięsa. Na całej powierzchni rozłóż plasterki boczki, potem równo farsz. Ściśle zwiń w rulon, boki rolady zepnij wykałaczkami lub obwiąż pieczeń lnianą nitką.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej niewielką ilością wody. Nakryj. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 1,5 godziny minut w temp. 180°C. Po 40 minutach przewróć mięso na drugą stronę.
Wyjmij pieczeń, odstaw, aby ostygła. Pokrój na zgrabne porcje. Ułóż na liściach sałaty, udekoruj resztkami papryki. Podaj na zimno na przystawkę. Do farszu możesz także dodać podsmażone pieczarki, cebulę, kawałek kiełbasy.
<strong>Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.</strong>Źródło: Takie jest życie