Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i świetne danie nie tylko dla mięsożerców.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 231
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 231
Składniki
Karczek umyć i dobrze osuszyć. Mięso umieścić w podłużnym naczyniu, a następnie zalać mokrą marynatą. Odstawić na 12 h w między czasie 2- 3 razy obracając je na drugą stronę. Po 12 h mięso natrzeć mieszanką suchej marynaty, delikatnie wmasowując w mięso. Zrobić kilka nacięć i umieścić w nich kawałki czosnku. Ja przekroiłam mięso na dwa kawałki. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie karkówkę doprowadzić do temperatury pokojowej i ponacinać do 3/4 wysokości na grubość 2 cm. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Mięso wstawić do piekarnika na ok 15 minut, co 5 minut polewając jego wierzch mokrą marynatą. Po 20-stu minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec jeszcze ok.2 -2,5 godziny Po zmniejszeniu temperatury wlać jeszcze do naczynia ok. 1/2 szklanki gorącej wody. W czasie pieczenia przewrócić mięso jakieś 3 razy i dolewać marynatę. Przed podaniem pozwoliłam mu odpocząć ,a sos przelałam do rondelka, zagęściłam mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i zagotowałam.