Karkówka w sosie z Podgrzybków

Karkówka w sosie z Podgrzybków
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Suri2209
Jesień to idealna pora na wykorzystywanie w potrawach darów z lasu jakim są grzyby. Karkówka w sosie śmietanowo - grzybowym rozpływa się w ustach. Jest idealnym daniem na obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy na grubsze plastry aby powstały steki (w zależności na ile osób robimy danie u mnie były dwie osoby więc wystarczyły 3 steki).

    Steki nacieramy świeżym czosnkiem tymiankiem oraz odrobiną sosu sojowego, zostawiamy aby się przegryzły.

    Gdy karkówka się zamarynuje na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy steki w zależności jaki stopień preferujemy. Ja swoją karkówkę usmażyłam całkowicie ale nie długo aby jej nie wysuszyć i nie zrobić wiór.

  2. Świeże najlepiej prosto z lasu zebrane grzybki u mnie to były zebrane podgrzybki lub tak zwane w moim regionie czarnołebki, oczyszczamy i na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek u mnie była czosnkowa dla lepszego smaku podsmażamy grzybki.

    Gdy grzybki się usmażą dodajemy śmietanę 18% i mieszamy. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy szklankę wody i mieszamy wszystko. Doprawiamy sos grzybowy solą, pieprzem. można dodać odrobinę przyprawy płynnej Maggi dla smaku. Doprawiamy sos świeżymi ziołami prowansalskimi i gałązkami tymianku. i Wszystko jeszcze raz mieszamy i łączymy.

  3. Do zrobionego sosu śmietanowo - grzybowego na środek patelni dodajemy nasze wcześniej wysmażone steki i przykrywamy jej sosem aby przeszły. I chwilę tylko dusimy.

    Podajemy najlepiej z ugotowanym ziemniaczkami i na ciepło.

    Smacznego :)

Składniki
Składniki