Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste w przygotowaniu,szybkie,idealne na jesienną i zimową porę.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 23
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 18
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 23
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 18
Składniki
Karkówkę posypać przyprawą,cebulę pokroić w półksiężyce,czosnek w plasterki.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia ,położyć na nim cebulę i czosnek.Wszystko polać/posmarować olejem,naczynie przyryć pokrywką lub foolia aluminiową i odstawić do lodówki na jakiś czas.Najlepiej na kilka godzin,ale w ostateczności można robić wszystko z biegu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni C.) i podpiec 15 minut.Po tym czasie podlać sokiem wielowarzywnym i znów podpiec ok. 20 minut,aż mięso będzie miękkie,a cebula "rozmaślona".
Teraz mogą być dwie wersje:ja odlewam trochę sosu wraz z częścią cebuli,czosnku i miksuję,a następnie dolewam do reszty i mieszam.Sos jest gęstszy,zmiksowana cebula oddaje swój smaczek.Można też wszystko pozostawić nie bawiąc się w miksowanie.
Jeśli trzeba podpiec jeszcze do momentu,aż mięso będzie miękkie (kwestia gustu).Podawać z ziemniakami,ryżem,kaszą gryczaną czy jeczmienną i warzywami z wody (fasolka szparagowa,brokuły,kalafior-co kto lubi).