Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Nemezja
Tak przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Karkówka przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko zdecydowanie zawiera więcej mięsa.

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać.

  2. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać (nie gotować), aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać.

  3. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące.

  4. Podawać z ryżem lub makaronem.
    Przygotowana przeze mnie porcja była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób.

Składniki