Karkówka w miodzie i musztardzie duszona z marchwią i cebulą

Karkówka w miodzie i musztardzie duszona z marchwią i cebulą
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Stavi
Rozpływająca się w ustach karkówka

Składniki

  • 4 grube plastry karkówki
  • 2-3 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • duża łyżka miodu
  • 3 duże łyżki musztardy
  • 2 główki czosnku
  • rozmaryn (mała łyżeczka)
  • estragon (mała łyżeczka)
  • oregano (mała łyżeczka)
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Marynata:
    miód, musztardę, czosnek, rozmaryn, estragon i oregano wymieszać. Można dodać pieprz i sól.
    Plastry karkówki posmarować marynatą z każdej strony i pod przykryciem odstawić do lodówki na całą noc.

  2. Zamarynowane plastry karkówki delikatnie podsmażyć w z obu stron. Smyżyć w na głębokiem patelni lub w głębokim naczyniu.
    Cebulę i marchew pokroić w plastry, nie za cienkie.
    Do podsmażonych plastrów dodać marchewkę, liście laurowe i cebulę.
    Zalać wodą tak aby zakryła mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu 4-5 godzin co jakiś czas dolewając wodę.

  3. Opcjonalnie na ostatnie pół godziny można wstawić odkryte naczynie z karkówką do piekarnika na 170 stopni bez termoobiegu.
    Można również zagęścić pozostały sos mąką lub śmietaną czy masłem, wedle uznania.

Składniki
  • 4 grube plastry karkówki
  • 2-3 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • duża łyżka miodu
  • 3 duże łyżki musztardy
  • 2 główki czosnku
  • rozmaryn (mała łyżeczka)
  • estragon (mała łyżeczka)
  • oregano (mała łyżeczka)
  • 2 liście laurowe
Składniki