Karkówka w coli i ketchupie.

Karkówka w coli i ketchupie.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Połączenie niezbyt zdrowe, ale uwierzcie mi karkówka w coli i ketchupie jest mega soczysta i ten sos… bardzo, bardzo smaczny, od czasu do czasu można zgrzeszyć. Pyszna, rozpływająca się w ustach karkówka palce lizać!!! Marynata z dodatkiem coli i ketchupu robi robotę, kto jeszcze nie robił koniecznie musi nadrobić, od razu uprzedzam, że nie robię często takiej marynaty, przeważnie z dwa razy w trakcie roku, ale zawsze zjadamy z wielkim apetytem i smakiem. Raz robię na obiad, a za drugim razem marynuje karkówkę w ten sposób na grilla.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • ulubiona przyprawa do karkówki do smaku
  • 4 cebule - średnie
  • 1 szkl. Coca-Coli
  • 1 szkl. ketchupu - możesz użyć pikantnego lub pół na pół
  • musztarda do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyj i osusz, następnie pokrój na plastry. Możesz lekko rozbić tłuczkiem, ja nie rozbijałam swojej karkówki. Przypraw solą i pieprzem, oraz ulubioną przyprawą do karkówki. Cebulkę obierz, umyj i pokrój w piórka. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju i odstaw na bok.
    Na patelni z niewielką ilością oleju podsmaż mięso z obu stron. Colę, ketchup i musztardę podgrzej w małym rondelku.
    W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę cebulki, na nią ułóż mięso.
    Na mięso wyłóż resztę cebuli, całość zalej przygotowanym sosem z coli, ketchupu i musztardy.
    Piecz w piekarniku przez ok. 1 godz. w temp.190 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 24 września
Poproszę dwie porcje, dziękuję.
Pyszny przepis, mniami :)
Składniki
  • 1 kg karkówki
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • ulubiona przyprawa do karkówki do smaku
  • 4 cebule - średnie
  • 1 szkl. Coca-Coli
  • 1 szkl. ketchupu - możesz użyć pikantnego lub pół na pół
  • musztarda do smaku
  • olej do smażenia
Składniki