Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karkówka prosto z pieca z ziołami i papryką"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 72
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 214
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 72
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 214
Składniki
Kotlety umyj, osusz, w kilku miejscach delikatnie ponacinaj brzegi (żeby się nie wygięły podczas smażenia). Lekko je rozbij przez folię spożywczą, następnie oprósz z obu stron solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej oliwę lub olej. Na dość dużym ogniu szybko obsmaż kotlety z obu stron. Wyjmij mięso z patelni i przełóż je do brytfanny.
Na tym samym tłuszczu lekko obsmaż oczyszczone i pokrojone w paski papryki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, delikatnie wymieszaj i smaż razem około minuty. Pomidorowo-paprykowym sosem zalej kotlety ułożone w brytfannie. Całość podlej bulionem i przykryj.
Brytfannę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj około 20-25 minut. Przed podaniem posyp potrawę grubo posiekaną natką pietruszki wymieszaną z natką selera.
Tak przygotowaną karkówkę można podawać zarówno z chrupiącym pieczywem (doskonały będzie chlebek pita), jak i z ryżem ugotowanym na sypko oraz ziemniakami.
potrawy 40 minut, Porcja 380 kcal, Koszt porcji ok. 3,40 zł, Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie