Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karkówka po cygańsku"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 171
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 52
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 171
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 52
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
1Mięso umyj, osusz, pokrój na cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbij, przypraw solą, pieprzem, majerankiem. Przełóż mięso do miski. Zalej keczupem tak, aby całkowicie pokrył mięso. Nakryj naczynie folią i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia obierz i pokrój w dosyć grube plasterki cebule. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsa (z keczupem). Na niej połóż krążki cebuli, posyp starym żółtym serem i posmaruj majonezem (tak układaj do wyczerpania składników).
Naczynie żaroodporne wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 90 min w temp. 160°C, aż wierzch pięknie się przyrumieni.
Podaj z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz surówką. Wybornie smakuje z ziemniakami w waflu.
Ziemniaki w waflu: obierz i ugotuj 1 kg ziemniaków. Odcedź i ugnieć razem z posiekanym koperkiem, połową szklanki mleka, 2 łyżkami margaryny lub masła. Przypraw solą.
Gorącą masę rozłóż na waflach, zwiń w rulon. Odstaw, aby masa ostygła. Pokrój roladę w zgrabne plastry. Każdy zanurzaj w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Ziemniaki w waflu wyborne są jako dodatek do potraw mięsnych, ale także jako samodzielne danie, np. na piątkowy postny obiad lub kolację. Najlepiej smakują z surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej.
Przepis przysłała Małgorzata Wójtowicz z Kurowa ( pow. włocławski)Źródło: Bella Relaks