Karkówka pieczona w ziołach

Karkówka pieczona w ziołach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Jarl
Sezon grillowy już minął jednakże popularna karkówka wcale nie musi zniknąć z naszych stołów ! ???? Bazowo miała być dziś szynka marynowana w whisky... ale wykupili całe ładne mięsko i zostało same badziewie. Karkówki pieczonej w ziołach (i w ogóle) nigdy nie robiłem. Kolejny kulinarny eksperyment.

Składniki

  • • 1,5 kg karkówki
  • • 4 łyżki majeranku
  • • 1 główka czosnku
  • • 2 łyżeczki soli
  • • olej około 50 ml
  • • woda około 100 ml

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąłem przez praskę. Przyprawy z fotki - sypałem wszystkiego na oko do miseczki z przeciśniętym czosnkiem (granulowanego nie dodawałem).

  2. Kiedy miałem już wszystko - mieszałem, jednak na " sucho " nie dało rady, dolałem oleju żeby zespoił całość.
    Mięso ponacinałem w szachownicę i pomalowałem czosnkową breją z pomocą pędzla. W brytfance (zamkniętej) odstawiłem do lodówki na 22 godziny.

  3. Wstawiam mięso do pieca wcześniej podlewając wodą i olejem w w/w proporcjach. Nie przykrywam go górą z brytfanny.
    Nastawiłem piekarnik na 1h/35m, temp. 180 stopni. W ostatnich 20 minutach zwiększyłem temperaturę do 250 stopni.

  4. Od czasu do czasu polewałem tworzącym się w garnku sosem.
    Nigdy nie robiłem tego wcześniej, ale wyszło kapitalne !
    Jeśli pozostanie nam trochę mięsa, wystarczy po wystudzeniu pokroić można w plasterki i w ten sposób otrzymamy wspaniałe mięso pieczone na kanapki. Potrzeba do nich tylko ogórka małosolnego / kiszonego oraz musztardy i można zajadać do woli.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 22 listopada
Fantastyczny karczek i autentyczne fotki.
Pozdrawiam serdecznie:-)
KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • • 1,5 kg karkówki
  • • 4 łyżki majeranku
  • • 1 główka czosnku
  • • 2 łyżeczki soli
  • • olej około 50 ml
  • • woda około 100 ml
Składniki