Karkówkę pozbawiamy ścięgien, włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Kawałki karkówki smażymy z obu stron na 2 łyżkach oleju rzepakowego do momentu delikatnego zarumienienia.
Kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy go na pozostałym na patelni oleju po smażeniu kawałków karkówki.
Następnie cebulkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pomidory z puszki, 3 - 4 łyżeczki cukru trzcinowego oraz listek laurowy, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, kminek mielony i oregano. Wszystko dusimy przez kolejne 5 minut.
Na koniec wyciągamy listek laurowy, a całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Kawałki podsmażonej karkówki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.
Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Życzę smacznego! :)
Komentarze do przepisu (10)
*Przejdziesz do wersji klasycznej