Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatną i soczystą karkówkę w aromatycznym i wyrazistym sosie na bazie pomidorów i czerwonego wina.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 57
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 177
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 104
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 57
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 177
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 104
Składniki
Karkówkę pozbawiamy ścięgien, włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Kawałki karkówki smażymy z obu stron na 2 łyżkach oleju rzepakowego do momentu delikatnego zarumienienia. Kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy go na pozostałym na patelni oleju po smażeniu kawałków karkówki.
Następnie cebulkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pomidory z puszki, 3 - 4 łyżeczki cukru trzcinowego oraz listek laurowy, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, kminek mielony i oregano. Wszystko dusimy przez kolejne 5 minut. Na koniec wyciągamy listek laurowy, a całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Kawałki podsmażonej karkówki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)