Karkówka pieczona w plastrach

Karkówka pieczona w plastrach
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Karkówka pieczona w plastrach to pomysłowe i smaczne danie dla całej rodziny, idealne na świąteczny obiad.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2-3 cebule
  • 4-5 plastrów żółtego sera
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1/3 szklanki oleju ( szklanka 250 ml )
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czarny pieprz oraz musztardę, wszystko dokładnie razem łączymy.

  2. Karkówkę kroimy w grubsze plastry a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Pokrojoną karkówkę wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy w niej mięso, po czym odstawiamy  na godzinę do lodówki.

  3. Po tym czasie plastry mięsa wyciągamy z lodówki i przekładamy do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem, układając jeden obok drugiego. Obraną cebulę kroimy w grubsze plastry i układamy na karkówce, na każdym kawałku mięsa umieszczamy plaster żółtego sera a ser smarujemy majonezem. Tak przygotowana karkówkę pieczemy około 60 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 kg karkówki
  • 2-3 cebule
  • 4-5 plastrów żółtego sera
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1/3 szklanki oleju ( szklanka 250 ml )
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki