Karkówka pieczona w keczupie z cebulą

Karkówka pieczona w keczupie z cebulą
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Kiedy najdzie nas ochota na konkretny kawał mięsa - sięgnijmy po karkówkę:). Robi się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 3-4 cebule
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 szklanka wody
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy w grube plastry. Każdy z nich przekrawamy na pół i delikatnie rozbijamy. Cebulę kroimy w krążki. Keczup, koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą.

  2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę.

  3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 h, z czego pierwsze 45 minut pod przykryciem.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 16 października 2017
Może by tak na wieczór nie robić takiego smaka, hmm ? ;)
ewulka55 13 lutego 2018
a ja dodaję jeszcze strąki papryki czerwonej i pieczarki
szefowa-kuchni 13 lutego 2018
Dobry pomysł, warzyw nigdy za dużo:)
Składniki
  • 1 kg karkówki
  • 3-4 cebule
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 szklanka wody
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
Składniki