Karkówka - łatwizna:)

Karkówka - łatwizna:)
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Przepis wędruje już po tylu ludziach, że chyba mam już ksywkę "karkówka" ;) Jest pyszna i robi się sama:) Dlatego łatwizna:) Zdjęcie dołączę później, bo choć robiłam to już dziesiątki razy, to zawsze znika tak szybko, że zapomnę zrobić fotki:) Następnym razem - obiecuję!

Składniki

  • 1,5kg karkówki
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 0,25 szklanki sosu sojowego
  • 0,25 szklanki ostrej musztardy
  • 1,5 szklanki ostrego keczupu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w plastry i wykładamy do naczynia żaroodpornego (koniecznie z nakryciem). Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Z reszty składników przyrządzamy sos, zalewamy karkówkę. Wkładamy do pieca na 1,5h na 180 stopni. Czasami trzeba ciut dłużej piec, zależy od pieca:) Sprawdzajcie, czy mięsko jest już kruche. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (4)

Kurka_domowa 27 sierpnia 2012
Twój przepis jest już u mnie w ulubionych, bo na pewno z niego skorzystam. Mam tylko pytanie - czy ziele i listki... Czytaj całość »
Twój przepis jest już u mnie w ulubionych, bo na pewno z niego skorzystam. Mam tylko pytanie - czy ziele i listki wcześniej rozgnieść trzeba a czosnek przez praskę przecisnąć, czy wędrują do marynaty w całości?
amidalla 28 sierpnia 2012
w całości:)
Konto usunięte 28 sierpnia 2012
Ale mi smaku narobiłaś - robię na najbliższy obiad w większym gronie.Amidalla świetny przepis + 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5kg karkówki
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 0,25 szklanki sosu sojowego
  • 0,25 szklanki ostrej musztardy
  • 1,5 szklanki ostrego keczupu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Składniki