Karkówka duszona z cebulą i czerwonym winem:

Karkówka duszona z cebulą i czerwonym winem:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Karkówka to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w naszym domu. Jest smaczna, soczysta i można ją podawać na kilka sposobów.

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • przyprawa podlaska do karkówki
  • 4 duże cebule
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
  • olej do smażenia

Przygotowanie



  1. Karkówkę pociąć na 1,5 cm płaty.
    Lekko rozbić i obsypać przyprawami.
    Wstawić na godzinę do lodówki.
    Zrumienić na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni.
    Dodać listki i ziele oraz pokrojone w grube "piórka" cebule.
    Podlać bulionem i winem. Dusić pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez godzinę.
    Po tym czasie delikatnie wyjąć mięso, usunąć listki i ziele a cebulę razem z sosem zmiksować.
    Dodać masło, które "podkręci" smak sosu. Mięso ponownie przełożyć do sosu. Odstawić pod przykryciem na 10 - 15 minut.
    Podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 03 grudnia 2020
Cudo.
Gratuluje serdecznie i pozdrawiam:-)
Składniki
  • ok. 1 kg karkówki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • przyprawa podlaska do karkówki
  • 4 duże cebule
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
  • olej do smażenia
Składniki