Karkówka duszona w keczupie

Karkówka duszona w keczupie
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KasiaSar
Jeśli mamy ochotę na mięso sięgnijcie po karkówkę. Karkówka duszona w keczupie to bardzo szybkie, banalnie proste danie, z którym każdy sobie poradzi. Danie robi się praktycznie same, bo wystarczy je wcześniej przygotować i piec w piekarniku około 1,5 godziny. Dobrze smakuje z ryżem, kaszą i klasycznie z ziemniakami. To fajna propozycja na obiad sylwestrowy :-), polecam!

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1 litr dobrego łagodnego keczupu
  • 2 łyżki majeranku

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posolić i odstawić na godzinę by sól weszła wewnątrz mięsa. Ułożyć na spód naczynia żaroodpornego. Cebulę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z majerankiem oraz ketchupem.

  2. Jeżeli ketchup jest za mało wyrazisty w smaku można go troszkę posolić lub dodać pieprzu. Wylać na mięso. Dusić pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 29 grudnia 2018
Proste jest, ale jak świetnie smakuje i to jest ważne :) Super danie, pycha :)
Składniki
  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1 litr dobrego łagodnego keczupu
  • 2 łyżki majeranku
Składniki