Karkówka

Karkówka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Dla osób lubiących mięso z nutką słodyczy.Na podstawie przepisu z kuchni staropolskiej.

Składniki

  • karkówka 1 kg
  • pieprz,sól,zioła prowansalskie do smaku
  • miód 3 łyżki
  • natka pietruszki pół pęczka
  • cebula 2
  • marchew 2
  • wywar z jarzyn 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy 3 łyżki

Przygotowanie

  1. ściereczkę skropić octem i wytrzeć nią mięso,sól, pieprz i zioła wymieszać i natrzeć mięso i odstawić na 30 minut

  2. w rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony,podlac wywarem i dusić na wolnym ogniu ,po kilku minutach dodać do mięsa pokrojoną w plasterki marchew i nadal dusic do miękkości mięsa

  3. na niewielkiej ilości tłuszczu lekko zrumienić posiekaną cebulę i dodać do mięsa,upieczone mięso przełożyc do ,żaroodpornego naczynia

  4. miód wymieszać z natką pietruszki i posmarowac tym mięso,naczynie wstawić do nagranego piekarnika na 10 minut,po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso jeszcze kilka minut

  5. sos powstały w wyniku pieczenia doprawić i polać nim pokrojone w plastry mięso,podawać z ziemniakami i sałatka z buraków

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 13 lipca 2014
obiad pierwsza klasa :)
Konto usunięte 14 lipca 2014
A ja powiem że nie tylko pyszny obiad ale i ładnie podany.
Alex2001 22 lipca 2014
apetycznie wygląda :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • karkówka 1 kg
  • pieprz,sól,zioła prowansalskie do smaku
  • miód 3 łyżki
  • natka pietruszki pół pęczka
  • cebula 2
  • marchew 2
  • wywar z jarzyn 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
Składniki