Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karkonoski barszcz na zakwasie"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2155
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 988
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2155
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 988
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Grzyby opłucz, włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia. Obrane cebule pokrój na kawałki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Zagotuj.
Grzyby osącz, wrzuć do bulionu z ziemniakami i cebulą. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem, dopóki ziemniaki nie będą zupełnie miękkie.
Zakwas na barszcz wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy. Gotuj razem 20 minut. Na koniec dodaj śmietanę. Zupę dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem.
Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka, usmaż jajecznicę z solą. Rozłóż ją na talerze, zalej barszczem. Udekoruj listkami świeżej natki.
Jeśli w przepisie nie podano, jakiej śmietany użyć, trzymaj się zasady:
do zup kwaśnych (ogórkowa, żurek) – kwaśna śmietana (18 proc.);
do zup słodszych (jarzynowa, pieczarkowa, brokułowa) – śmietanka (30 proc.).Źródło: Świat kobiety