Karczochy w sosie pomidorowym

Karczochy w sosie pomidorowym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Idealne na wspomaganie metabolizmu lub obniżenie cholesterolu!

Składniki

  • karczochy 2 szt lub 4 mrożone serca
  • Cebula
  • czosnek 2 zabki
  • pomidory 2 szt lub sos pomidorowy 250 ml
  • Zioła prowansalskie
  • ser żółty twardy
  • Oliwa z oliwek do smazenia
  • natka pietruszki lub kolendry do posypania
  • sól i chili lub pieprz
  • cytryna sok do skropienia karczochów i ich gotowania
  • makaron 200g ( dwie porcje)

Przygotowanie

  1. Umyte karczochy można ugotować w lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami cytryny- lubią zczernieć.
    Karczochy trzeba obrać do serc z twardych liści- można je wyssać po ugotowaniu.

    Miałam mrożone serca więc także je ugotowałam- one już będą miały dodatek kwasku.

    Na patelni zeszkliłam na małym ogniu cebulę, potem dodałam czosnek, a gdy zaczął pachnieć dodałam obrane i pokrojone pomidory. Poza sezonem, lepiej użyć sosu pomidorowego. Sos pogotowałam z 15 minut z ziołami prowansalskimi. Doprawiłam go solą i chili.
    Pod koniec dodałam pokrojone w plasterki serca karczochów, posmażyłam chwilę, dodałam sera i natkę kolendry i wyłożyłam na ugotowany makaron. Pycha!

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (24)

kucharka-amatorka 23 listopada 2018
Danie wygląda apetycznie.
babcitereskiciasta 23 listopada 2018
Pyszne danie.:)
bryssska 23 listopada 2018
Niezła potrawa ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • karczochy 2 szt lub 4 mrożone serca
  • Cebula
  • czosnek 2 zabki
  • pomidory 2 szt lub sos pomidorowy 250 ml
  • Zioła prowansalskie
  • ser żółty twardy
  • Oliwa z oliwek do smazenia
  • natka pietruszki lub kolendry do posypania
  • sól i chili lub pieprz
  • cytryna sok do skropienia karczochów i ich gotowania
  • makaron 200g ( dwie porcje)
Składniki