Karczek z porzeczkami i agrestem

Karczek z porzeczkami i agrestem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Karczek pieczony w rękawie jest kruchy, delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Owoce dodają słodko-kwaśnego smaku. Danie inspirowane przepisem Karola Okrasy - wyszło rewelacyjnie!

Składniki

  • Karczek - 800g
  • Owoce - porzeczki czerwone, porzeczki czarne i agrest - 350g
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Miód - 3 łyżki
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, słodka i ostra papryka

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Mieszamy sos sojowy, miód, powidła, koncentrat, sok z cytryny, olej i przyprawy. Sosem dokładnie nacieramy mięso i cebulę. Na końcu dodajemy owoce.

    Pieczemy w rękawie w 180 stopniach przez godzinę. Jeśli pieczecie więcej mięsa, musicie zwiększyć czas pieczenia (licząc 1 godzinę na każdy 1kg mięsa).

    Mięso podajemy z kaszą lub ryżem.

Składniki
  • Karczek - 800g
  • Owoce - porzeczki czerwone, porzeczki czarne i agrest - 350g
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Miód - 3 łyżki
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, słodka i ostra papryka
Składniki