Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak często tkwi w prostocie, tak więc poniżej proponuję przepis na mięso wieprzowe duszone w tradycyjny sposób. Jego smak i aromat został podkreślony podsmażanym czosnkiem i cebulką. Karczek idealnie komponuje się z kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy ulubioną surówką.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w plastry o grubości 2-3 cm, solimy, oprószamy mielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy smalec, następnie wkładamy plastry karczku i obsmażamy z obu stron (mięso powinno się lekko przyrumienić). Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i czosnek. Do szerokiego rondla wkładamy delikatnie plastry karczku, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość podlewamy wodą (1/2 litry), doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień palnika i dusimy pod przykryciem, do miękkości mięsa. W trakcie duszenia, jeżeli jest taka konieczność uzupełniamy wodę, aby mięsko nam się faktycznie ładnie dusiło a nie piekło. Miękki karczek wykładamy na półmisek. Sos doprawiamy do smaku, jego częścią polewamy mięso, resztę przelewamy do sosjerki. Smacznego.