Karczek w sosie pomidorowym

Karczek w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Karczek w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu i pyszny obiad. Mięso nie jest wysuszone, pieczarki, cebula i ketchup smacznie z nim komponują. Nie wymaga ten obiad wyszukanych czynności, dlatego chętnie sięgam po ten przepis

Składniki

  • 4 plastry karczku ok. 1,5 – 2 cm każdy
  • ketchup ostry
  • 12-14 szt pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • Olej roślinny

Przygotowanie

  1. Przygotowałam mięso:
    Kotlety oprószyłam z każdej strony solą i pieprzem. Nakłułam mięso ręczną maszynką do stekowania. Pozostawiłam na 30 minut. Po tym czasie podsmażyłam kotlety na suchej patelni z każdej strony.
    Przełożyłam do naczynia do zapiekania wcześniej natłuszczonego odrobiną oleju.

  2. Przygotowałam warzywa:
    Pieczarki umyłam i pokroiłam w ćwiartki, cebulę pokroiłam w piórka. Wyłożyłam wszystko na wcześniej przygotowane mięso.
    Całość obficie polałam ketchupem.

  3. Pieczenie:
    Piekłam ok. 1 h 30 min, przy czym przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach a następnie w 160 stopniach. Przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywkę by całość zrumieniła się i sos odparował.

    Całość posypałam natką pietruszki.
    Podawałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 14 lutego
Apetyczne danie!!!
Docherro 16 lutego
Pyszności,ślinka cieknie:)
Składniki
  • 4 plastry karczku ok. 1,5 – 2 cm każdy
  • ketchup ostry
  • 12-14 szt pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • Olej roślinny
Składniki